Project Description
SCOTSMAN
Od ponad 60 lat firma Scotsman zapewnia kompleksowe rozwiązania umożliwiające produkcję wysokiej jakości lodu. Kostkarki do lodu oraz wytwornice produkowane są w trzech fabrykach i obecne na wszystkich kontynentach, w ponad 100 krajach świata, docierając do milionów klientów. Skontaktuj się z Gastro-Economy i wyposaż swój lokal w profesjonalne urządzenie do wytwarzania lodu.
ZASTOSOWANIE LODU
Lód jest szeroko wykorzystywany w branży HoReCa, Food Retail i nie tylko. Kostki lodu nie tylko chłodzą, ale także wpływają na smak i estetykę przygotowywanych napojów, drinków czy koktajli. Wytwornice do lodu są nieocenione w sklepach spożywczych, np. do przechowywania i ekspozycji ryb, owoców, mięsa. Przydają się również w piekarniach, restauracjach, zakładach przetwórstwa, a także w medycynie.
RODZAJE LODU PRODUKOWANEGO PRZEZ URZĄDZENIA SCOTSMAN
Kształt, wielkość oraz rodzaj lodu zależy od potrzeb klienta oraz zastosowania.
Z kostkarkami do lodu Scotsman uzyskasz:
- GOURNET – twardy, trwały i krystalicznie czysty lód, który długo utrzymuje niską temperaturę napojów. Kostki są formowane pojedynczo za pomocą wody natryskiwanej na poziomy parownik. Doskonałe w pubie, restauracji, piekarni, laboratorium medycznym.
- DICE – sześcienne kostki lodu, które dzięki dużej powierzchni wymiany ciepła skutecznie i bardzo szybko schładzają napoje. Technologia pionowego parownika zapewnia wysoką wydajność, przy niewielkich kosztach eksploatacji. Rozwiązanie najlepiej zdaje egzamin w food trucku, restauracji typu fast food, czy hotelu.
Wytwornice do lodu Scotsman produkują:
- Nugget & Cubelet – skompresowane płatki lodu w postaci niewielkich kostek o regularnym kształcie (NuggeTt) lub nieregularnych bryłek (Cubelet). Trwały i twardy lód jest powszechnie wykorzystywany jako dodatek do napojów gazowanych. Spotkać go można także w hotelach, sklepach spożywczych i w medycynie.
- Flake i Super Flake – bardzo wszechstronny lód w postaci płatków. Ma zawartość wody 25% (Flake) lub 15% (Super Flake). Najczęściej używany do mrożonych napojów, szybkiego schładzania wina oraz ekspozycji świeżej żywności. Stosowowany także w piekarniach i cukierniach, branży Wellness & SPA, a także w przemyśle spożywczym i medycynie.
- Scale – lód łuskowy jest bardzo mocno zmrożony, twardy i suchy. Wolno się topi, dlatego doskonale nadaje się do chłodzenia ciasta w piekarni i cukierni. Często wykorzystywany podczas transportu żywności lub do jej ekspozycji w supermarketach.
Jaki rodzaj lodu oraz urządzenie Scotsman będzie najlepsze dla Twojej gastronomii? W wyborze sprzętu pomoże Ci Gastro-Economy!
MATERIAŁY VIDEO
Information
- Category: Bar, Chłodnictwo,
- Date: 2024-04-20