Idealne wypieki na Dzień Piekarza i Cukiernika

Idealne wypieki na Dzień Piekarza i Cukiernika

15 marca składamy najlepsze życzenia z okazji Dnia Piekarza i Cukiernika, przybliżamy sylwetkę patrona cechu oraz przydatne w branży urządzenia chłodnicze.

Dzień Piekarza i Cukiernika to doskonała okazja by przedstawicielom zawodu życzyć samych udanych wypieków, wielu szans do realizacji nowych kulinarnych pomysłów oraz nieustającej pasji i radości z wykonywanej pracy. Warto także samemu spróbować swoich sił i tego dnia przygotować chrupiący chleb, bułeczki, drożdżówki czy pyszne ciasto oraz... zapoznać się z naszym wpisem na temat dzisiejszego święta i urządzeń dla piekarnictwa. 

DLACZEGO 15 MARCA JEST DNIEM PIEKARZA? 

36_222_457_big-e1458333241983 Data upamiętnia świętego Klemensa Marię Hofbauera (1751 – 1820 r.), duchownego o korzeniach austriackich, czeskich i polskich, patrona wszystkich piekarzy i cukierników. Już od najmłodszych lat Klemens fascynował się wypiekami, a pracę jako czeladnik piekarza zaczął w roku 1770 w przyklasztornej piekarni w Klosterbrück. W tych niespokojnych, pełnych wojen i epidemii czasach było wielu ludzi potrzebujących pomocy. Klemens ciężko pracował by dla każdego starczyło chleba. Od tego czasu, dokarmianie, edukacja oraz działalność charytatywna stały się jego życiową misją. Po uzyskaniu święceń kapłańskich, Klemens poświęcił się pracy duszpasterskiej, ale nigdy porzucił swoich zamiłowań piekarniczych. 

Dziś święty Klemens pozostaje wielkim autorytetem dla każdego piekarza i cukiernika. Na szczęście czasy są znacznie spokojniejsze, zaś w ciężkiej pracy bardzo pomagają urządzenia dla gastronomii, na przykład takie które znajdziecie w ofercie Gastro-Economy :)

URZĄDZENIA CHŁODNICZE DLA PIEKARNICTWA I CUKIERNICTWA

BGPv8470-liebherr Niezbędnym wyposażeniem w każdej piekarni czy cukierni są profesjonalne szafy chłodnicze oraz mroźnicze spełniające najwyższe normy i wymagania stawiane branży. W środku, na stabilnych profilach szynowych można wygodnie wsuwać i wysuwać blachy zawierające uprzednio wyrobione ciasto na bułeczki, chleb czy inne wyroby piekarnicze przygotowane wcześniej np. na szerokim blacie stołu chłodniczego. O doskonałą jakość przechowywanych produktów dba centralny system chłodzenia umożliwiający precyzyjne nastawienie temperatury, a także wentylatory odpowiedzialne za optymalny obieg powietrza. 

Urządzenia chłodnicze zaprojektowane są do wydajnej pracy niezależnie od wysokich temperatur otoczenia panujących w piekarni i sięgających nawet 40 stopni Celsjusza. Zapewniają komfortowe użytkowanie oraz łatwość utrzymania w czystości. Posiadają najwyższą klasę klimatyczną i są energooszczędne. Dostępne są w wielu rozmiarach i wariatach, m.in. z zabudowanymi lub przeszklonymi drzwiami.  

Dużą popularnością w cukiernictwie i piekarnictwie cieszą się schładzarko-zamrażarki szokowe. Błyskawicznie i dogłębnie zamrażają wnętrze gotowych wypieków, ciast, lodów i deserów, dzięki czemu zachowują one swoje wartości odżywcze oraz smak, aromat i kolor. Posiadają wiele programów umożliwiających szokowe schładzanie, zamrażanie, garowanie czy gotowanie w niskich temperaturach metodą slow cooking. Wygodne sterowanie zapewnia ekranu dotykowego. "Szokówki" dostępne są w różnych rozmiarach, z własnym chłodzeniem lub dostosowane do centralnego układu chłodzenia.

W ofercie firmy Gastro-Economy znajdują się urządzenia chłodnicze piekarnicze marek Rilling (made by Krosno-Metal), Liebherr, Dora Metal, IdealAke, Cool Compact, Tefcold oraz Komat.

PIECE I URZĄDZENIA GRZEWCZE DLA PIEKARNI I CUKIERNI

Zanolli-COMBI Do wypieku chleba, bułeczek, różnego rodzaju ciast, a także pizzy potrzebny jest odpowiedni piec, który zapewni najlepsze efekty oraz doskonały komfort pracy. Idealnym wyborem są piece combi z elementami modułowymi z serii Teorema, wyprodukowane przez włoską markę Zanelli. Połącznie komory wentylowanej ze stałym wózkiem oraz komory statycznej pozwala osiągnąć maksymalną wszechstronność pieczenia. To perfekcyjnie zachowana równowaga miedzy ilością produkcji oraz jakością wypieków. Zapewniamy również możliwość doboru wielkości komory pieca do własnych potrzeb. 

Do eskpozycji oraz sprzedaży gotowych, gorących wypieków idealnie nadadzą się witryny grzewcze Flexeserve oraz Ubert. Pozwalają one przechowywać pieczywo, ciasta, precle i obwarzanki w idealnej temperaturze, dbając by zawsze były cieplutkie i chrupiące.

W ofercie Gastro-Economy znajdują się zarówno modele witryn samoobsługowych, jak i tych obsługiwanych przez sprzedawcę.    

Skontaktuj się z nami by poznać więcej rozwiązań dla piekarni, cukierni, kawiarni, restauracji czy sklepów spożywczych

+48 12 260 26 40
+48 512 56 44 00

biuro@gastroeconomy.pl

Wstecz