Jak profesjonalnie wyposażyć burgerownię?

< Blog

Jak profesjonalnie wyposażyć burgerownię?

Burger to danie, które w obecnych czasach cieszy się olbrzymią popularnością na całym świecie. Kochamy je za wyśmienity smak, łatwość przygotowania oraz dużą swobodę w wyborze składników, pozwalającą na uzyskanie nowych, bardzo ciekawych smaków. Nic więc dziwnego, że jak grzyby po deszczu powstają liczne restauracje, fast foody i food trucki wyspecjalizowane w serwowaniu tego dania.

Skąd wzięła się obecna popularność burgerów? Na co warto zwrócić uwagę zakładając burgerownię? Jakie urządzenia do przygotowywania burgerów pomogą Ci odnieść sukces? Odpowiedzi znajdziesz w tym artykule.

SPIS TREŚCI

  1. JAK BURGERY ZYSKIWAŁY POPULARNOŚĆ NA ŚWIECIE?
  2. JAK ZAŁOŻYĆ BURGEROWNIĘ?
    LOKAL
    WYPOSAŻENIE
    MENU
  3. JAK PROFESJONALNIE PRZYGOTOWYWAĆ BURGERY?
    SMAŻENIE BURGERÓW – Płyta grillowa OPTMA 700 POWER BLOCK (MKN)
    SMAŻENIE BURGERÓW – Grill ceramiczny (BIG GREEN EGG)
    SMAŻENIE FRYTEK – Frytownica elektryczna F2/18-78 ETDPS (RM GASTRO)
    PRZECHOWYWANIE, CHŁODZENIE, PRZYGOTOWYWANIE BURGERÓW – Stoły chłodnicze BR95 (RILLING)
    MIELENIE I FORMOWANIE MIĘSA – Wilk TC 22-32 NEVADA (SIRMAN)
    MIELENIE I FORMOWANIE MIĘSA – Prasa do burgerów SA (SIRMAN)
    OPIEKANIE BUŁEK – Szybki toster do bułek burgerowych CTVGV (CASSELIN)
    PRZYDATNE AKCESORIA – Stojak na 3 butelki sosu 1l CBPS3 (CASSELIN)
    PRZYDATNE AKCESORIA – Dozownik do sosów 4006093 (FRANKE)
  4. SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI!

JAK BURGERY ZYSKIWAŁY POPULARNOŚĆ NA ŚWIECIE?

Na początek warto przybliżyć kilka faktów historycznych. Choć burgery kojarzą się nam przede wszystkim z Ameryką, pochodzenie potrawy jest europejskie. Wskazuje je już nazwa “Hamburger”, która odnosi się bezpośrednio do miasta w Niemczech. Tam właśnie serwowano stek po hambursku, czyli dobrze przyprawiony kawałek mielonego mięsa wołowego, podawany z cebulą oraz chlebem.

Przepis na popularne już w XIX wieku danie, zawędrował do USA wraz z niemieckimi emigrantami. Trafił na idealny grunt – Amerykanie wręcz pokochali hamburgery! Zyskujące olbrzymią popularność danie, po kilku modyfikacjach, na stałe zagościło w menu wielu restauracji. Pierwszą siecią burgerowni było założone w 1921 roku White Castle, które ustandaryzowało proces przygotowywania i serwowania burgerów. Dzięki niemu oraz kolejnym, prężnie rozwijającym się sieciom lokali takich jak McDonald’s, Burger King czy Wendy’s moda na burgery rozprzestrzeniła się na cały świat.

JAK ZAŁOŻYĆ BURGEROWNIĘ?

Chcesz serwować pyszne burgery według własnych, sprawdzonych pomysłów? Masz już przeznaczony budżet na ten cel? Oto kilka kwestii, na które powinieneś zwrócić szczególną uwagę.

LOKAL

Planując założenie burgerowni, zacznij od kwestii związanych z wyborem odpowiedniego lokalu w dobrej lokalizacji. Możesz również postawić na bardzo popularne obecnie rozwiązanie jakim jest food truck. Każda z opcji ma swoje wady i zalety.

Niewątpliwym atutem food trucków jest mobilność. Dzięki niej możesz postawić swój punkt gastronomiczny w wybranym miejscu, a także uczestniczyć np. w imprezach plenerowych przyciągających wiele osób, takich jak np. festiwale, maratony, dni miasta, dożynki etc. Największą wadą food trucka jest sezonowość. Musisz się przygotować, że w okresie zimowym Twoi klienci nie będą chcieli stać na mrozie w oczekiwaniu na swoje jedzenie, więc najbardziej opłacalnym ruchem może być zawieszenie działalności.

Zupełnie inaczej sprawa ma się z lokalem gastronomicznym, który może sprawnie działać przez cały rok.

WYPOSAŻENIE

Kolejną kluczową sprawą jest wyposażenie Twojego lokalu we wszystkie meble i urządzenia niezbędne do:

  • przechowywania składników
  • przygotowywania posiłków
  • serwowania posiłków
  • obsługi zamówień
  • spożywania posiłków
  • utrzymania czystości

Potrzebne Ci urządzenia możemy pogrupować na kilka kategorii.

  • Kuchnia gorąca – urządzenia do obróbki termicznej, podsmażania mięsa, bekonu, kurczaka, przygotowywanie frytek
  • Grill – opcja do przygotowywania mięsa, warzyw, opiekania bułek
  • Obróbka mechaniczna – krojenie, siekanie, szatkowanie warzyw, owoców, grzybów etc.
  • Chłodnictwo – przechowywanie składników w lodówce czy zamrażarce
  • Meble i ciągi wydawcze – sprawne wydawanie potraw
  • Technologia czyszczenia – zmywarki do naczyń i szkła

MENU

Układając menu Twojej burgerowni warto wziąć pod uwagę różne gusta i guściki klientów. Opracuj warianty zarówno dla wielbicieli klasyków, lubiących powszechne i szeroko znane kombinacje składników. Zaskocz również nowymi, oryginalnymi smakami. Dania przygotuj na bazie swojego doświadczenia, ale nie bój się także kulinarnych eksperymentów. Możesz także zainspirować się ciekawymi przepisami na burgery znalezionymi w Internecie, na stronach kulinarnych lub grupach wielbicieli burgerów takich jak np. Burgerowa Brać.

JAK PROFESJONALNIE PRZYGOTOWYWAĆ BURGERY?

Poznaj urządzenia, które szczególnie rekomendujemy do wzięcia pod uwagę podczas wyposażania burgerowni. Nasze wybory są wynikiem wielu lat doświadczeń i współpracy z restauracjami serwującymi burgery. Są to wysokiej klasy narzędzia, których zastosowanie ma wyraźny wpływ na różne aspekty pracy burgerowni: lepszą wydajność, ergonomię, szybkość i komfort przygotowywania, energooszczędność oraz efekt końcowy w postaci znakomitego w smaku dania, po który chętnie będą sięgali Twoi klienci.

Dla ułatwienia, urządzenia podzieliliśmy wg zastosowań takich jak smażenie burgerów i frytek, przechowywanie składników, mielenie mięsa, opiekanie bułeczek etc.

SMAŻENIE BURGERÓW

Płyta grillowa OPTMA 700 POWER BLOCK (MKN)

Płyta grillowa elektryczna MKN Supra 2, gładka, Optima700 z systemem PowerBlock to urządzenie do komercyjnego przygotowywania potraw w gastronomii, kuchni frontowej, systemach live cooking i barach z przekąskami. Gotowanie odbywa się z wykorzystaniem ciepła kontaktowego, do grillowania, bezpośredniego smażenia, smażenia stir-fry, dodatków skrobiowych, potraw z jaj, czy deserów (np. naleśników).

Płytę grzewczą charakteryzuje innowacyjna i wytrzymała konstrukcja oraz technologia wykorzystująca system grzewczy SUPRA. Powierzchnia do smażenia wykonana jest z wysokiej jakości stali chromowo-niklowej o grubości 3 mm 1.4404 (304). Posiada ekstremalnie długą żywotność, nawet przy intensywnym użytkowaniu. W parze z wytrzymałością i wysoką jakością idą doskonałe właściwości smażenia.

Na oszlifowanej, gładkiej powierzchni płyty, nawet trudne do przygotowania produkty (np. smash burger) wyjątkowo szybko uzyskują karmelizację – można je smażyć i obracać z łatwością, nie używając tłuszczu, bez ryzyka nadmiernego przypalenia.

Po zakończeniu pracy, płytę grzewczą można łatwo utrzymać w czystości.

Rozkład temperatury

Zalety Power Block:

  • Wytrzymała powierzchnia
  • Wysoki akumulator ciepła
  • Duże rezerwy mocy
  • Równomierne rozprowadzanie ciepła
  • Krótki czas nagrzewania Idealny transfer ciepła
  • Ekstremalna łatwość serwisowania
  • Długa żywotność

Grill ceramiczny BIG GREEN EGG

Uniwersalne urządzenie do grillowania, smażenia, pieczenia, gotowania na wolnym ogniu, a także duszenia i wędzenia. Doskonale nadaje się do przygotowywania mięsa do burgerów, a także innych składników np. warzyw, owoców, grzybów, czy krewetek.

Uniwersalne urządzenie do grillowania, smażenia, pieczenia, gotowania na wolnym ogniu, a także duszenia i wędzenia. Doskonale nadaje się do przygotowywania mięsa do burgerów, a także innych składników np. warzyw, owoców, grzybów, czy krewetek.

Zalety Big Green Egg:

  • Łatwo otwierana ceramiczna kopuła z kominem zapewnia doskonałą izolację cieplną, właściwą cyrkulację powietrza wpływając bezpośrednio na równomierne gotowanie potraw
  • Regulator powietrza zapewnia precyzyjną kontrolę temperatury, bez konieczności otwierania grilla
  • Dużo miejsca na grillowanie na siatce ze stali nierdzewnej
  • Dostępne rozmiary od S do XXL oraz bogata gama akcesoriów
  • 100% pewny zakup dzięki dożywotniej gwarancji na materiały i konstrukcję wszystkich części ceramicznych

SMAŻENIE FRYTEK

Frytownica elektryczna F2/18-78 ETDPS (RM GASTRO)

Frytki to nieodłączny towarzysz każdego burgera, więc na wyposażeniu profesjonalnej burgerowni powinna znaleźć się również wysokiej klasy frytownica. Szczególnie polecamy model F2/18-78 EDTPS marki RM GASTRO.

Frytownica elektryczna RM GastroUrządzenie jest sterowane elektronicznie za pomocą 7-calowego ekranu dotykowego z możliwością zapamiętania aż 100 programów smażenia. Moc grzałek idealnie odpowiada pojemności wanny.

Pozostałe charakterystyki:

  • funkcja topienia tłuszczu stałego
  • czujnik obecności oleju i czujnik maksymalnego poziomu oleju
  • pojemniki na fryturę z podporą na kółkach i sitem (5 mikronów 100 szt. w zestawie)
  • sito, pokrywa i drzwi w standardzie
  • modele z dwoma komorami posiadają podwójne przyłącze elektryczne
  • pompa do filtrowania gorącego oleju o temp. maks. 180°C
  • czyszczenie zbiornika i opróżnianie zbiornika
  • zintegrowane podnośniki do koszy

PRZECHOWYWANIE I CHŁODZENIE SKŁADNIKÓW, PRZYGOTOWYWANIE BURGERÓW

Stoły chłodnicze BR95 (RILLING)

Profesjonalne stoły chłodnicze zostały zaprojektowane z myślą o pracy w burgerowniach, pizzeriach i innych restauracjach fast food. Wykonanie w całości z szlifowanej matowo, wytrzymałej stali nierdzewnej, wydłuża żywność i ułatwia utrzymanie w czystości. Doskonałą izolację i niskie zużycie energii elektrycznej zapewnia 45 mm rdzeń ze spienionego poliuretanu o dużej gęstości i wytrzymałości mechanicznej. Urządzenie wyposażone jest w zrównoważony i przyszłościowy czynnik chłodniczy R290 oraz parownik poza kontrolą wewnętrzną, zlokalizowany w tylnej ścianie. Wysoką sprawność układu chłodniczego zapewnia również automatyczne rozmrażanie i odparowywanie skroplin. Elektroniczny sterownik umożliwia intuicyjne sterowanie urządzeniem oraz regulację temperatury.

Wykonany z płyty granitowej o grubości 30 mm blat zapewnia sprawne przygotowywanie posiłków. Składniki są dostępne w zasięgu ręki w 2-4 szufladach lub stalowej nadstawce nierdzewnej na 5 pojemników GN 1/6 (ilość szuflad i obecność nadstawki zależy od modelu urządzenia).

MIELENIE I FORMOWANIE MIĘSA

Wilk TC 22-32 NEVADA (SIRMAN)

Do szybkiego i sprawnego mielenia mięsa wołowego na burgery polecamy urządzenia włoskiej marki SIRMAN, takie jak wilki z serii TC 22-32 NEVADA. Starannie zaprojektowana głowica mieląca ze stali nierdzewnej oraz taca podająca z kwadratową szyjką gwarantują wysoką wydajność urządzeń. Mocny silnik z izolacją IP 55 oraz chłodzenie wentylatorem to z kolei gwarancja stabilnej i ciągłej pracy.

Prasa do burgerów SA (SIRMAN)

Prosta i kompaktowa prasa do formowania burgerów o zaokrąglonym kształcie. Wykonana ze stopu anodowanego aluminium oraz stali nierdzewnej, stoi stabilnie na gumowych nóżkach.

Wystarczy jeden ruch, by z wstawionego do prasy zmielonego mięsa uformować idealne okrągłe kształty burgerów, gotowe do wstawienia na grillową płytę.

OPIEKANIE BUŁEK

Szybki toster do bułek burgerowych CTVGV (CASSELIN)

Bardzo łatwy w obsłudze, pionowy toster do bułeczek na burgery. Wystarczy wrzucić je do otworu w górnej części, by po wyjściu były idealnie ciepłe i chrupiące.
Opiekanie trwa zaledwie 8 sekund, co daje 3600 połówek / 1800 pełnych bułek do burgerów w 1h!

Możliwość podłączenia maselnicy, która sprawi że bułki będą lepiej wypieczone i będą miały jeszcze lepszy, maślany smak.

  • Obudowa ze stali nierdzewnej
  • Przycisk ON/OFF
  • Regulowana prędkość obrotowa
  • Specjalny korytarz dla góry i dołu burgera
  • Tost w 8 sekund
  • 2 niezależne koła do regulacji grubości bułek
  • Zdolność produkcyjna: 3600 tostów na godzinę, czyli 1800 burgerów
  • Termostat regulowany od 60°C do 300°C
  • Częstotliwość: 50/60 Hz
  • Moc: 2,2 kW / 230 V
  • Wymiary: szer. 675 x gł. 270 x wys. 570 mm
  • Waga: 25,50 kg

PRZYDATNE AKCESORIA

Stojak na 3 na butelki z sosem 1l CBPS3 (CASSELIN)

Praktyczne rozwiązanie dla burgerowni: uchwyt na 3 butelki, w których można umieścić musztardę, majonez, ketchup lub inny sos (np. BBQ, remuladę, meksykański czy 1000 wysp).

  • Stal nierdzewna
  • W zestawie: 3 butelki na sos z 1 dyszą
  • Wymiary butelki: Ø 76 mm x wys. 285 mm
  • Pojemność butelki 1 l
  • Możliwość przymocowania do ściany
  • Wymiary: szer. 300 x gł. 120 x wys. 295 mm
  • Waga : 1,30 kg

Dozownik do sosów 4006093 (FRANKE)

Pistolet do sosów 1/2 oz o pojemności 15 ml, z ergonomicznym uchwytem, biały.

  • Waga netto: 0.912 kg
  • Waga brutto: 0.96672 kg)
  • Długość: 203 mm
  • Szerokość: 317 mm
  • Wysokość: 92 mm

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI!

Przedstawione wyposażenie burgerowni to tylko kilka propozycji, z bardzo szerokiej gamy urządzeń. Jeśli jesteś zainteresowany inwestycją w lokal serwujący burgery i chcesz posiadać profesjonalny sprzęt, optymalnie dostosowany do Twoich potrzeb skontaktuj się z ekspertami Gastro-Economy!

tel: +48 12 260 26 40, +48 512 564 400
mail: biuro@gastroeconomy.pl

Zapraszamy także do odwiedzin w naszym biurze przy ul. Zakopiańskiej 163a w Krakowie.