SEPARATORY TŁUSZCZU
DLACZEGO WARTO MIEĆ SEPARATOR TŁUSZCZU?
Podczas przygotowywania dań w kuchni nieuniknione jest powstawanie odpadów, tłustych i oleistych pozostałości produktów spożywczych, a także środków myjących, które trafiają do ścieków. Zbytnie nagromadzenie odpadów może powodować szereg niedogodności, które potrafią mocno skomplikować lub nawet całkowicie sparaliżować pracę. Niedrożność kanalizacji, wydostawanie się przykrych zapachów, konieczność serwisu i napraw oraz przestoje w pracy generują duże wydatki i stratę czasu.
Rozwiązaniem, które pozwoli uniknąć tego typu problemów jest obecność w lokalu gastronomicznym separatora tłuszczu firmy ACO.
ZASTOSOWANIE SEPARATORÓW TŁUSZCZU
Zaawansowane technologicznie urządzenia ACO skutecznie eliminują gromadzenie się oraz przemieszczanie tłuszczu w rurach kanalizacyjnych.
Dopasowane są do warunków i potrzeb zarówno w małych jak i wielkich kuchniach mieszczących się w różnorodnych lokalach gastronomicznych:
- restauracjach,
- barach,
- kawiarniach,
- hotelach,
- stołówkach studenckich i pracowniczych,
- kempingach,
- schroniskach górskich,
- szpitalach,
- zakładach produkcyjnych
- zakładach przetwórstwa.
Separatory tłuszczu ACO spełniają rygorystyczne przepisy i posiadają certyfikaty zgodności z normami EN 1825 i DIN 4040-100.
ZASADA DZIAŁANIA SEPARATORÓW TŁUSZCZU
Separatory tłuszczu wykorzystują zasady grawitacji, a mianowicie różnicę gęstości. Zgodnie z prawami fizyki elementy lżejsze od wody takie jak oleje i tłuszcze zwierzęce unoszą się na powierzchni, zaś cięższe elementy wody ściekowej (np. resztki jedzenia) spadają na dno. Stężała warstwa tłuszczu w separatorze, może być rozdrobniona i odessana za pomocą dyszy wysokociśnieniowej w rotacyjnej głowicy czyszczącej lub za pomocą pompy.
RODZAJE I TRYBY PRACY SEPARATORÓW TŁUSZCZU
Separatory tłuszczu ACO dzielą się na wolnostojące, podzlewowe lub do zabudowy w gruncie.
Zbudowane są ze stali nierdzewnej lub polietylenu o wysokiej gęstości (PEHD) i zwykle mają owalne lub okrągłe kształty. Umożliwiają pracę ciągłą (bez konieczności zatrzymywania pracy na czas czyszczenia) lub do pełnego opróżniania (z koniecznością zatrzymania, nie rzadziej niż raz w miesiącu).
Mogą być w pełni automatycznie pracującymi systemami np. (Lipator-S-RA) lub sterowane manualnie (Lipator-S-RM).
Najbardziej komfortowy dla użytkownika wariant posiada program sterowania z automatyczną aktywacją wszystkich urządzeń i osprzętów separatora.
JAKI WYBRAĆ SEPARATOR TŁUSZCZU?
Na wybór właściwego separatora ma wpływ wiele czynników, m.in. położenie, wielkość oraz warunki w lokalu, jaka żywność jest produkowana oraz jakie odpady i w jakiej ilości powstają.
Skontaktuj się z nami, a dobierzemy dla Ciebie optymalne rozwiązanie!
Post a Comment