CHŁODNICTWO

Chłodnictwo polega na utrwalaniu, przechowywaniu i transportowaniu łatwo psujących się artykułów spożywczych. Ta technika spowalnia rozwój bakterii i pozwala zachować produkt w pierwotnym stanie świeżości, bez zmiany smaku, koloru, czy zawartości witamin. To także przygotowanie chłodnych przekąsek czy deserów na blacie roboczym stołu chłodniczego. Jego blat może posłużyć również jako miejsce do wyrobienia ciasta na pizzę czy przyrządzania rozmaitych dań.

RODZAJE URZĄDZEŃ CHŁODNICZYCH

Do schładzania produktów używa się między innymi stołów chłodniczych, szaf chłodniczych, chłodziarek podblatowych i innych bardziej specjalistycznych urządzeń. Mrożenie odbywa się dzięki stołom mroźniczym, szafom mroźniczym i schładzarkom szokowym. Za pomocą kostkarek do lodu można wytworzyć dodatek do napojów, idealny na upalne dni. Za pomocą dyspensera można schłodzić i nalewać piwo.

RENOMOWANI PRODUCENCI

Wśród współpracujących z Gastro-Economy firm znajdują się między innymi Dora Metal, Rilling, Liebherr, Ideal Ake i Cool Compact. Urządzenia tych producentów wiodą prym na rynku chłodnictwa w Polsce.

Specjalistą w dziedzinie wytwarzania kostek lodu jest firma Hoshizaki. Maszyny do produkcji lodów włoskich oraz mrożonych koktajli, jogurtów, kawy i innych napojów produkuje Gel Matic.

Post a Comment